AZN747

搜索
楼主: Ben2009

有關 Moonwaiting-Sadik 的風波: 本人(遲了的)回應

再過幾年,睇番今日,你哋會感得亞差有佢嘅建樹。

點解呢?一路我地對打中文字嘟有極大嘅抗拒,因為又慢又辛苦。但係唔想亞差知道我地講佢乜,嘟盡量用中文。可能咁就會習慣成自然。亞差就要記首功!

dragondick 发表于 2013-9-27 07:18

點解呢?一路我地對打中文字嘟有極大嘅抗拒,因為又慢又 ...

"覺得" 唔係 "感得".

Masiu 发表于 2013-9-27 01:23
咦,7哥呢?重係隔離橫刀立馬開緊拖,教訓班細路?大佬蒲頭,鬆一口氣,冇事啦冇事啦,大家繼續跳舞,玩 ...

今日一早醒來, 去隔離看看 (很久沒有看 la). 吾見7哥? 但係見一位人兄差不多十張帖全都 delete 左! 想支持一下都吾得. 內容大概 [尊制][共產黨][禁止][刪除] 等等.
早前我都見過一帖比刪除左, 內容係抱怨 Janice@TOE88 既.

dragondick 发表于 2013-9-27 07:18

點解呢?一路我地對打中文字嘟有極大嘅抗拒,因為又慢又 ...

龙九兄,並不是不想他们看不明才用中文写。有二个原因;1)不能降尊屈贵,拒与其为伍。2)用中文闹差,得心应手,用词精炯,三字经,张口就來。出口成文。

theone 发表于 2013-9-27 07:32
龙九兄,並不是不想他们看不明才用中文写。有二个原因;1)不能降尊屈贵,拒与其为伍。2)用中文闹差,得 ...

無論如何,亞差促進咗中文喺論壇嘅地位同重要性,真喺始料不及。

當然我地出口成章嘅功力,唔到佢嚟班門弄斧!

seaboy 发表于 2013-9-27 00:38
最近少上來到今天才知道發生事情,我還是支持Ben哥的做法
不過令我驚訝的是,竟然有人因為擁有747帳號就可 ...

小弟叫雞四十五多年, 從來不打折. 僅一次接受TOE88 $20大元 (耽誤差不多一小時). 但全數給予亞 E ($120+$30). 這是叫雞錢 $150. 打折即系自己袋.即系自己弔自己.亦吾駛人請(雞錢), 否則即系比這人弔自己.

短短數字, 用谷歌幫助, 用左二十五分鐘 ....

tomsiu 发表于 2013-9-27 08:47
小弟叫雞四十五多年, 從來不打折. 僅一次接受TOE88 $20大元 (耽誤差不多一小時). 但全數給予亞 E ($120+$ ...

谷歌又兼谷精添!  

Try www.cantoneseinput.com, faster once you get used to it.

好啦,今日班大佬全部杜甫李白蘇東坡上身,快過標童,中文終於成為法定語文。賽後檢討,九哥話幾年之後會見到亞差啲建樹,其實上次鬼見愁都link咗D 差妹mm過嚟,睇相都好鬼索,講真,要問一句,有咩service? 假如有DFK,,會係乜味?如果佢同你69,應該慘過跳樓,有冇師兄試過?寫中文比較傳神,我做人愛恨分明,由細到大都唔like亞差,覺得佢地質素差,比較賤,人要互相尊重,我見唔到佢地有咁嘅諗法。人與人之間最大嘅懲罰係拒絕溝通,當你透明,假如當你想參予但係又唔知其他人講乜,種感覺都幾難受。一哥我地紮職la, ,Ben gor封咗我地做雙花紅棍, 吊9D亞差,多look棍揸手。一哥下次見到Emma,可以攬住佢條腰,捉住佢隻手,然後逐句逐句 translate 你中文寫過D乜,似夫妻閒話家常,應該好温馨。今日一早起身已經見到咁多個大佬昇堂,嚇咗一跳,以後咁難得嘅機會,不如約去飲茶,開心D。
馬笑頓首

tomsiu 发表于 2013-9-27 07:22
今日一早醒來, 去隔離看看 (很久沒有看 la). 吾見7哥? 但係見一位人兄差不多十張帖全都 delete 左! 想支 ...

Tom sir早晨,睇得起,但唔知你講邊個,亦唔係我。冇本事一人分飾2角,性格使然,有都唔會做。啱啱開始寫,同你有共同興趣,都係講亞Cat, 跟住見有臭差鬧Barbie, 講亞Wynn, 唔理咁多,即刻開拖。典型香港鄉下仔,比較粗口,唔好介意。先2日Tom sir講歷史,今日再用中文寫,冇well said, well said, 好親切。
馬笑頓首

tomsiu 发表于 2013-9-27 07:22
今日一早醒來, 去隔離看看 (很久沒有看 la). 吾見7哥? 但係見一位人兄差不多十張帖全都 delete 左! 想支 ...

Tom sir早晨,睇得起,但唔知你講邊個,亦唔係我。冇本事一人分飾2角,性格使然,有都唔會做。啱啱開始寫,同你有共同興趣,都係講亞Cat, 跟住見有臭差鬧Barbie, 講亞Wynn, 唔理咁多,即刻開拖。典型香港鄉下仔,比較粗口,唔好介意。先2日Tom sir講歷史,今日再用中文寫,冇well said, well said, 好親切。
馬笑頓首